Rusko: Premiér Medvedev vyzval na prepustenie členiek Pussy Riot

12.09.2012 Celý región

Moskva 12. septembra (TASR) - Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyzval dnes na prepustenie troch členiek punkovej skupiny Pussy Riot. Podľa jeho slov mali mladé ženy dostať podmienečný trest, pričom ich ďalšie zadržiavanie vo väzení je v tomto prípade "bezvýsledné".

Členky skupiny v auguste odsúdili na dva roky väzenia za protestné vystúpenie v moskovskej katedrále, namierené proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho podpore zo strany vedenia pravoslávnej cirkvi. Oficiálne boli uznané vinným z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou.

"Je mi zle z toho, čo urobili, z ich výzoru a hystérie sprevádzajúcej všetko, čo sa stane. Som jednoducho zhnusený," povedal Medvedev na stretnutí s členmi svojej vládnucej strany Jednotné Rusko. Dodal však, že päť mesiacov, ktoré tri odsúdené strávili vo väzbe pred procesom, bolo dostatočným trestom, informovala agentúra RIA Novosti.

Súdenie a odsúdenie členiek Pussy Riot vyvolalo protesty aktivistov po celom svete a je vnímané ako súčasť vystupňovaného zákroku Putina proti oponentom, konštatovala agentúra AP.

Členky skupiny zdôrazňovali, že ich "punková modlitba" bola výlučne politickým vystúpením pred prezidentskými voľbami, v ktorých sa Putin uchádza o opätovné zvolenie. Proti verdiktu podali odvolanie, ktorým sa súd bude zaoberať najbližšie 1. októbra.
 

Vyberte región